Espresso

Espresso är starkt kaffe i en liten mängd, med ett fylligt skum på toppen. Skummet kallas för ”crema” och består av olika fetter. I Italien dricks det mycket espresso, men det är heller inte så konstigt eftersom drycken klassas som deras nationaldryck. I övriga delar av världen dricker man också espresson, men den är mer vanligt förekommande i olika kaffedrycker. Espresso förknippas dock med Italien idag eftersom det är där det ofta dricks, och serveras på de flesta caféer och kaffebarer. Det är oklart hur länge espresson har funnits, men med stor sannolikhet har den funnits sedan slutet av 1800-talet, och den kommer då från Italien. Idag finns den som nämnts ovan utspridd världen över, och är grunden till många olika kaffedrycker. Man köper oftast hela kaffebönor och maler dem själv, för att få det bästa resultatet av sin espresso.

Olika kaffedrycker som innehåller Espresso

Det finns väldigt många kaffedrycker idag, både varma och kalla. De vanligaste kaffedryckerna är kaffe latte, cappuccino, nespresso, frappuccino, mocka och café au lait. Espresso är alltså grunden till dessa kaffedrycker, som man sedan blandar med annat, framför allt mjölk. I kaffe latte till exempel, är det mestadels mjölk, då man använder 3/4 delar mjölk, samt 1/4 del espresso. Kaffe dricks i väldigt många olika varianter och espresson är alltså inget undantag. I kalla drycker, så som frappuccino till exempel, blandar man alla ingredienser i ett glas, och lägger sedan i is för att kaffedrycken ska bli kall. Oavsett vilken kaffedryck det är så är oftast espresso grunden. En helt vanlig espresso däremot är inte för alla. Det är mycket starkt att dricka, eftersom det består av så mörkt kaffe, samt starkt kaffe. Det kan också vara en anledning till varför den är svårdrucken.

Espressomaskiner

Idag finns det en hel uppsjö av olika espressomaskiner på marknaden. Vissa är ämnade till att enbart göra espresso, andra är mer avancerade. Med de mer avancerade espressomaskinerna kan man variera i kaffedrycker. Kaffe överlag är en mycket populär dryck, och det dricks kaffe i stora mängder runt om i världen. Det är allt från espresso, kaffe latte, till vanligt bryggkaffe. Numera kan man göra sin kaffedryck hemma, med tanke på alla kaffemaskiner som finns. Tidigare var det vanligare att man endast gjorde bryggkaffe hemma och drack kaffedrycker när man gick på caféer. Så är det alltså inte idag, eftersom kaffemaskiner har blivit en väldigt populär produkt på marknaden.

Lämna en kommentar