Kaffebönor; olika sorter

Kaffebönor – Kaffe är en del av den svenska folksjälen. En person som inte dricker kaffe i Sverige får snabbt blickar på sig och folk undrar lite skämtsamt när denna person ska växa upp. Det är hälften skämt och hälften allvar för vi tar vårt kaffe på största allvar. Det enda land i världen som dricker mer kaffe än Sverige är Finland. Vi dricker stora mängder kaffe, det är det som skiljer oss från andra länder. Både Finland och Sverige dricker muggar med kaffe medan det i andra länder ofta räcker med en liten kopp espresso eller liknande. I Sverige dricker vi ungefär tio kilo malt kaffe per år och person. Var kommer kaffet ifrån undrar ni?

Kaffe är små bönor

De flesta vet att kaffe egentligen är små bönor som vi sedan har malt ner till pulver. Det går att köpa hela bönor också och mala själv men de flesta kör med pulver. Det är för jobbigt att mixa hela bönor varje dag om man inte är väldigt noggrann med sitt kaffe. Kaffebönor växer på kaffebusken som från början kommer ifrån södra delarna av Afrika. Därifrån har den senare spridits och den odlas nu på de flesta platser i världen där den kan gro. Det behöver vara ganska varmt. Bland de största länderna inom kaffeindustrin hittar vi Brasilien, Colombia, Vietnam och Etiopien.

Just i Etiopien har vi hittat de äldsta bevisen för att kaffe har druckits av människor i flera tusen år. Det finns bevarat skriften från åtminstone 2000 år tillbaka där folk beskriver kaffet som dryck. Till Sverige kom det först på 1600-talet och då var det bara de absolut rikaste som kunde dricka det och det hanterades på apoteket. När Europa kolonialiserade Afrika under 1800-talet så tog kaffedrickandet fart i hela Europa. Även om allt kaffe egentligen kommer ifrån Afrika så finns det nu olika sorter.

Arabica-bönan är den äldsta

Den böna som heter Arabica är faktiskt den äldsta som fortfarande odlads i kommersiella sammanhang. Det är ett kaffe som är relativt svårodlat och ger inte så stora skördar som Robusta-bönan och därför är Arabica lite dyrare och anses bland många som ett lite finare kaffe. Själva buskarna är inte mer än 50-60 centimeter höga och det tar upp till 5 år innan de ger rikligt med skörd så det är inte svår att förstå att det är ett lite dyrare kaffe.

Robusta är det som dricks mest

Lättare att odla och därmed billigare gör att det kaffe som drick mest här i världen är det från Robusta-bönan. Det upptäcktes i Kongo och du kan därför också komma över det gamla namnet Kongo-kaffe. Det är lättare att odla än Arabica-bönan och det ger större skördar. Det växer både vilt och odlat i västra delarna av Afrika samt Indonesien. Det behöver ett något skiftande klimat där det är blandat med regnperioder och torka. Det innehåller nästan tre gånger mer koffein än Arabica-bönan. Det har gjorts försök att korsbefrukta dessa plantor för att få ett nytt kaffe men det har ännu inte tagit någon fart på den kommersiella marknaden.

Lämna en kommentar