Kalka av kaffebryggaren

Kaffe är en kär dryck och det dricks mycket kaffe i hela världen, men i synnerhet i Sverige. Det finns en hel uppsjö av olika typer av kaffesorter, kaffemaskiner och kaffebryggare. För att få ut den optimala smaken av kaffet bör man tänka på vissa saker, som att till exempel avkalka och rengöra sin kaffebryggare regelbundet. För att kaffebryggaren ska hålla länge är det också viktigt att kalka av sin kaffebryggare. Om man inte kalkar av sin kaffebryggare så bildas det en massa kalk i kaffebryggaren. En massa kalkavlagringar i kaffebryggaren gör att den måste förbruka mer energi då kalk bidrar till att det blir svårare att värma upp vätskan. Det i sin tur resulterar i att kaffebryggaren inte håller lika länge som en som avkalkas regelbundet. Men det är inte bara kaffebryggaren som påverkas negativt av kalkavlagringarna, utan även smaken på kaffet.

Kalkavlagringar kan vara en hälsofara

En annan negativ sak med att inte kalka av sin kaffebryggare är att mögel och bakterier lättare fastnar i kaffebryggaren eftersom de får ett bra grepp där det finns kalkavlagringar. Dricker man då kaffe regelbundet och inte har avkalkat sin kaffebryggare så kan man få i sig både mögel och bakterier och det kan leda till direkt hälsofara. Men om man då rengör och avkalkar sin kaffebryggare regelbundet så minskar risken för det avsevärt och man kan njuta av ett gott och rent kaffe.

Rengör och kalka av din kaffebryggare för den optimala koppen kaffe

Hur ofta man ska rengöra och avkalka som kaffebryggare beror på hur ofta man använder sin kaffebryggare. Ju mer man använder sin kaffebryggare, desto mer bör man kalka av den och rengöra den. Det finns lite olika avkalkningsmedel att köpa ute på marknaden som är avsedda för just kaffebryggare. Men man kan också rengöra sin kaffebryggare med andra medel, som dessutom är lite mer miljövänligt. Ättika är ett bra exempel och en beprövad metod som tycks ha fungerat väldigt bra. Det man bör tänka på när man använder sig av ättika är att om man inte späder ut den tillräckligt så kan ättikssmaken sitta kvar ett tag och resultera i att kaffet inte smakar så gott. Men den försvinner tids nog, det tar bara lite längre tid. Man ska späda ut ättikan med rimligt med vatten för att inte riskera att ättikssmaken sitter kvar. Det finns inga exakta mått på hur mycket vatten respektive ättika man ska ha, utan där får man känna av lite själv beroende på om kaffebryggaren någonsin blivit avkalkad eller inte.