För många är den första koppen kaffe på morgonen något av det bästa att starta dagen med. Ljudet av kaffe som bryggs och doften som sprider sig får en att vakna till. Att ta den första klunken kaffe och dosen med koffein vi får i oss väcker våra sinnen till liv och vi stimuleras. Koffein är det stimulerande ämne som konsumeras mest. Koffein motverkar trötthet och gör det enklare för oss att fokusera, oavsett om det gäller jobb, studier eller sysslor där hemma.
I vilka livsmedel finns koffein?
För dig som älskar kaffe så vet du att kaffe innehåller koffein. Men koffein finns även naturligt i te, mörk choklad och coca-cola. I energidrycker och kosttillskott är koffeinet tillsatt. Koffein finns faktiskt även i frukt, bönor och en mängd växter. Visste du om att när växter innehåller koffein, så används bladen på växterna som bekämpningsmedel. Insekter och djur som äter bladen kan de bli lite yra och nervösa och stannar inte och förstör inte lika mycket gröda.
År 1819 upptäcktes koffeinet av den tyske kemisten Fredrich Ferdinand Runge. Han gav den kemiska föreningen i kaffet namnet ”kaffein”. I Sverige heter det ju naturligtvis koffein. Den kemiska formeln för koffein är: C8H10N4O2.
Hur mycket koffein får vi i oss?
I en kopp kaffe så kan koffeinhalten variera mycket. Det kan bero helt på styrkan, vilken sort av kaffeböna man använt sig utav och vilken plats den kommer ifrån. Men en vanlig kopp kaffe, det vill säga en kopp som rymmer ca 15 centiliter kaffe, så innehåller kaffet ca 70 milliliter koffein. Skulle du istället dricka en coca cola på 30 cl, innehåller den ca 40 ml koffein. En energidryck på 25 cl innehåller ca 80 ml koffein.
Är koffein farligt och påverkar det oss negativt?
Som med så mycket annat så påverkar koffein oss väldigt olika. En del personer klarar av att dricka flera koppar kaffe om dagen och tycker de mår bättre samt har kaffet som ett måste för att klara av dagens uppgifter. Andra inte alls mår bra och väljer att undvika koffein helt. För den som påverkas negativt av koffein är symtomen ofta sömnbesvär, hjärtklappningar, magbesvär, yrsel m.m. För personer som är gravida uppmanas man att minska sitt intag av koffein då det kan ha en negativ påverkan på fostret. Det beror helt enkelt på från person till person. Här gäller det att göra den bedömningen som känns bäst för dig själv.