De 10 bästa filmerna om kaffe

För vissa människor är kaffe bara ett sätt att starta dagen. För andra är det ett sätt att leva. Oavsett om de är baristor, odlare eller bara seriösa kaffeentusiaster finns det en historia att upptäcka – och vad är bättre än att utforska den på streamad film?

Vi har samlat dessa tio dokumentärfilmer om kaffe som hjälper dig att lära dig mer om din kopp kaffe.

10. Into The Coffee (2017)

De flesta filmerna på den här listan tar en titt på den större bilden, men den här kortfilmen är en mer intim syn på kaffets värld. Barista Della Mifti delar med sig av sina tankar om varför hon brinner för sitt jobb och vad det innebär att arbeta inom ett mansdominerat område när hon går igenom stegen för att öppna sitt kafé för dagen.

9. Caffeinated (2015)

Från plantering och skörd till bearbetning och försäljning och de sista stegen för att hamna i din kopp är historien om varje kaffe lång och involverande. Den här filmen av Hanh Nguyen och Vishal Solanki innehåller intervjuer med människor i varje steg av kaffeproduktionen som delar med sig av hur denna böna har påverkat deras liv.

8. The Coffee Man (2016)

Om du gillade Coffee Heroes kan du ta ett steg tillbaka och se var allt började. Innan han blev mentor och coach var barista Sasa Sestic på sitt uppdrag att ta hem världsmästerskapet för barista. Filmen följer Sasas resa och själva kaffets resa från dess ursprung i Etiopien. The Coffee Man regisserades av Jeff Hann och nominerades till ett James Beard Award 2017.

7. Black Gold (2006)

Det finns så många saker att älska med kaffe, men det är viktigt att inte förbise den mörka sidan av vår favoritdryck. Människor konsumerar mer än två miljarder koppar kaffe varje dag, men så många av de inblandade odlarna har ingen hållbar inkomst. Regissören Marc James Francis följer affärsmannen Tadesse Meskelas när han försöker säkra rättvisare priser för 70 000 etiopiska kaffeodlare.

6. Shade Grown Coffee (2020)

Många varumärken fäster stolt etiketten shade-grown på sitt kaffe, men hur mycket vet du om denna certifiering? Regissören Alexander Kinnunen utforskar den positiva effekten av att odla kaffe under skuggtak – från den omedelbara fördelen för djurlivet till positiva effekter på längre sikt för lokalsamhällen och till och med slutproduktens kvalitet.

5. Coffee Heroes (2020)

Den här filmen av Jeff Hann tittar också på World Barista Championships, men den här gången från en särskild vinkel. Agnieszka Rojewska är den första polska deltagaren i den 18-åriga historien och är på ett uppdrag att bli den första kvinnliga vinnaren. Det handlar lika mycket om resan som om det speciella band hon utvecklar med sin tränare och mentor, Sasa Sestic, en tidigare mästare och dokumentärstjärna i sin egen rätt.

4. A Film About Coffee (2014)

I sin regidebut försöker Brandon Loper besvara frågan – vad är det som gör specialkaffe så speciellt? Han reser till tvättstationer i Rwanda, gårdar i Honduras och kaféer i Japan och USA och utforskar den roll som kaffe spelar i människors liv. Det är ingen djupdykning i någon aspekt av kaffe utan snarare en vackert filmad ögonblicksbild av resan från bönan till koppen.

3. AeroPress Movie (2018)

Kanske mer än någon annan kaffebryggare har AeroPress lockat till sig en hängiven och passionerad fanbase. Om du är en av dem är den här dokumentärfilmen av Radek Nozicka något för dig. Den spårar AeroPress från det första konceptet av Alan Adler till dess uppgång som en berömd bryggare och användningar i baristatävlingar över hela världen.

2. Baristas (2019)

Efter framgången med sin ursprungliga dokumentär utforskar regissören Rock Baijnauth återigen världen av tävlingskaffetillverkning med denna uppföljare från 2019. Den här gången sker det på global nivå och leder till World Barista Championship i Seoul. Genom hans lins får vi se hur baristor från USA, Japan, Tyskland och Irland tar med sig sin unika inställning till utmaningen.

1. Barista (2015)

Den här dokumentärfilmen, regisserad av Rock Baijnauth, följer fem baristor som förbereder sig för det prestigefyllda National Barista Championship. Detta är ett måste för blivande baristor som är intresserade av den tekniska sidan av kaffetillverkning och visar precis vad som krävs för att göra den perfekta koppen kaffe. Men i slutändan är det som stannar kvar hos dig passionen och hängivenheten till hantverket hos alla inblandade.

Lämna en kommentar