Espresso ur ett historiskt perspektiv

Espresso är både den enklaste och renaste formen av kaffe som du kan dricka. Det är ett uttryck för den italienska kaffekulturen och en global ikon. När vi tänker på kaffe i dess mest idealiserade form tänker vi på espresso.

Vissa människor föreställer sig att espresso är en av de äldsta kaffedryckerna som finns. I själva verket är den gammal men inte så gammal.

Espresso uppfanns av en briljant Milano-uppfinnare vid namn Luigi Bezzera, som kopplade ihop sin passion för ånga med en kärlek till kaffe och kom på den briljanta men enkla idén att göra kaffe med ångtryck. Detta revolutionerade konceptet att göra kaffe med en kastrull med kokande vatten.

År 1905 köptes Bezzeras patent av Desidero Pavoni som kommersialiserade världens första espressomaskin: La Ideale

Även om ”Ideale” var revolutionerande för sin tid har den inte mycket likheter med moderna espressomaskiner. Den nådde en genomsnittlig temperatur på 140 grader och ett tryck på 1,5 bar jämfört med dagens maskiner med 9 bar tryck. Resultatet var mer likt filterkaffe än vad vi skulle beskriva som en espresso idag.

Den nya metoden gav ett snabbt sätt att göra en enda, kraftfull kopp kaffe. Ordet espresso betyder ”pressat kaffe” på italienska, men det har också en innebörd av snabbhet.

Även om metoden sågs som både ny och revolutionerande, dämpades dess popularitet av den brända smaken på grund av ångan.

En ny modern kaffekultur började dock utvecklas i Italien i början av 1900-talet. År 1920 kom ordet ”espresso” in i det officiella italienska lexikonet och beskrivs i Alfredo Panzinis italienska ordbok som: ”caffe espresso, som görs med hjälp av en tryckmaskin eller ett filter, numera vanligt förekommande”.

1800-talets lugna, gentlemannamässiga kaffehus ersattes av mer jordnära arbetarklassbarer som lockade folk med hjälp av den nya bryggans styrka.

Termen ”barista” kom till 1938, tack vare Mussolini, som var förskräckt över användningen av termen barman, som han tyckte var för amerikansk.

Efter sin storhetstid på 20-talet sjönk kaffekonsumtionen under 30- och 40-talen på grund av restriktiv importpolitik och Mussolinis deltagande i andra världskriget, vilket gjorde kaffet mer sällsynt.

Trots dessa omständigheter gjordes stora förbättringar av ”Ideale”.

På 1940-talet fick en arbetare i en kaffemalsfabrik idén att använda en skruvkolv för att tvinga vatten genom kaffet i stället för ånga. Detta eliminerade den brända smaken.

Den man som var ansvarig för att forma den moderna espresson var Achille Gaggia, en före detta barista från Milano som blev uppfinnare 1947. Gaggias handpumpade maskin kunde utöva mer tryck än sina föregångare på kaffepucken, vilket pressade igenom den eteriska oljan och kolloiderna, vilket skapade espressons kännetecken: Crema.

Det tog 15 sekunder att göra en espresso. Legenden säger att Gaggia inspirerades av att titta på en jeep från den amerikanska armén, som använde ett hydrauliskt system. Gaggias espresso var snabb och kraftfull.

År 1948 sålde Gaggia sitt patent till Ernesto Valente, chef för kaffeföretaget FAEMA, som fortfarande är verksamt idag. Oenighet mellan Gaggia (som tyckte att hans maskin borde vara en lyxvara) och Valente (som ville demokratisera den) ledde till att FAEMA 1961 skapade en billigare version av maskinen: FAEMA E61.

FAEMA E61 är ursprunget till alla moderna espressomaskiner i dag. Det var den första halvautomatiska maskinen som inte krävde något armbågsfett, men som ändå tillät barista att hantera extraktionsparametern, vilket gjorde den både mångsidig och arbetsbesparande. Detta bidrog till att skapa den unika atmosfären i den italienska baren, där baristan pratar med kunden medan espresson görs.

Den italienska kaffekulturen är mycket levande i dag. Den visar inga tecken på att mattas av. Andra kaffekulturer tar mycket från italienarna, men det omvända är inte fallet.

Högkvalitativt kaffe var och är fortfarande en grundpelare i den italienska kaffekulturen. De fyra största rosterierna har 75 procent av marknaden. Kundlojalitet och långvariga affärsrelationer är också ett kännetecken för den italienska kaffekulturen.

För de flesta av oss handlar det om att dricka espresso för att smaka gott kaffe, men för italienarna väcker det goda minnen och är ett sätt att uttrycka stolthet över sitt land och sin kultur.

Nästa gång du dricker en espresso, kom ihåg att du njuter av mer än en kopp kaffe; du deltar i en stor tradition.