12 misstag som alla gör när de brygger kaffe

Det verkar enkelt att brygga en god kopp kaffe, men hur ofta smakar ditt kaffe som på det lokala kaféet? Den goda nyheten är att till skillnad från andra kulinariska ansträngningar handlar gott kaffe mer om teknik än om att spendera pengar på prylar. En utsökt kopp går att uppnå hemma om du undviker dessa vanliga misstag.

Misstag nr 1: Använd vatten som inte är tillräckligt varmt.

Många kommersiella droppbryggare når aldrig upp till den ideala temperaturen (90 till 96 grader) för perfekt kaffe. Vatten i detta intervall extraherar mest smak från bönorna. Byt till en fransk press eller en pour-over-metod (Chemex eller ett keramiskt filter), där vatten som knappt kokat hälls över malda bönor och drar i tre till fyra minuter. Dessa kostar i allmänhet omkring 250 kronor, vilket är billigare än den genomsnittliga elektriska bryggaren.

Misstag nr 2: Använd bönor som malts för länge sedan.

Att köpa förmalda bönor är ett nej. I samma ögonblick som kaffebönorna mals börjar de frigöra sina nyanserade smaker. Ju längre du väntar med att brygga kaffet, desto mer kommer smaken att ha minskat. Mal hela bönor i livsmedelsbutiken eller gör det själv hemma: Investera i en billig knivkvarn eller köp en grynkvarn för en ännu finare malning. Sätt igång medan vattnet värms upp.

Misstag nr 3: Häll upp i en kall kopp

Tänk efter. Om du häller varm vätska i en behållare med lägre temperatur kommer den inte att hålla sig varm länge, eller hur? Förläng din njutning genom att förvärma koppen. Koka upp lite vatten och häll lite vatten i koppen, låt den stå där medan kaffet bryggs och töm den innan du fyller på kaffe. Det är också en bra idé att skölja ur din franska press eller pour-over med varmt vatten innan du lägger i kaffegrädde.

Misstag nr 4: Dricka ur fel sorts kopp

De fina tekopparna av porslin som du tar fram till ett teparty eller den superfunktionella Corelle-kaffekoppen som du har haft i flera år kommer snabbt att sjunka i temperatur, vilket gör att du får rumstempererad kaffe. En tjockväggig kopp behåller kaffets rykande heta temperatur längre. Försök att hitta en vit kaffemugg i dinerstil med tjock vägg.

Misstag nr 5: Använda gamla bönor

Det här börjar bli en kaffenörd… men vem vill dricka kaffe som inte håller måttet? Helst vill du använda bönor som har rostats inom de senaste tre veckorna. Det enklaste sättet att säkerställa detta är att känna till rostningsdatumet. Kafferosterier som säljer sina bönor på plats märker ofta påsarna med denna information. Om du tar en påse lokala bönor i din livsmedelsbutik eller på din lantbrukarmarknad, kontrollera botten av förpackningen – de stämplar ofta datumet där.

Misstag nr 6: Håll ögonen på måttet

Att skeda dina nyligen rostade och noggrant malda bönor i filtret med ögat är en vana som du vill bryta nu. Genom att mäta kaffeträd kan du kontrollera styrkan i koppen. En bra tumregel är att använda åtta rejäla teskedar för en 34-ounce French Press (standardstorlek). Detta ger ett kaffe som är starkt och häftigt – men inte lika starkt som espresso.

Misstag nr 7: Att inte uppgradera ditt socker och din mjölk

Hur man tar sitt kaffe är en fråga om personligt val, men vi rekommenderar alltid att man försöker få ut mesta möjliga smak för varje klunk. Många kaféer har de där små bruna paketen med råsocker. Detta sötningsmedel smakar helt enkelt bättre än vitt socker. När det gäller mjölk gillar vi att använda helmjölk eller halv-halvmjölk. Fettfri mjölk kan späda ut kaffet.

Misstag #8: Använda ett felaktigt förhållande mellan kaffe och vatten

Har du någonsin smakat på en kopp kaffe och tänkt att det är riktigt svagt? Kanske är det för mycket vatten – eller för lite kaffe – för att proportionen ska fungera. Konventionen är att börja med två rågade matskedar kaffe per kopp och sedan ändra framtida bryggningar om det behövs.

Misstag nr 9: Att snåla på vattenkvaliteten

Det är frestande att använda kranvatten eftersom det är gratis och du bara vrider på kranen, men du kommer verkligen att känna skillnad när du byter till filtrerat vatten eller källvatten på flaska. Det beror på att dessa förhöjda vatten är fria från mineraler och är inte sura. Annars kommer kranvattnets orenheter att påverka smaken på din morgonbrygd.

Misstag nr 10: Lämna gammal kaffesump i filterkorgen.

Om du bara är en tillfällig kaffedrickare, se till att du tar bort den använda kaffesumpen direkt efter bryggningen. Om de ligger i filtret i några dagar kan de mögla och du måste rengöra maskinen noggrant innan du använder den igen.

Misstag nr 11: Förvara kaffet på fel ställe

Det finns inte en enda rätt plats att förvara kaffe på. Men du vill hitta en plats som är fri från fukt. Det kan innebära att du använder en behållare med lufttätt lock eller att du förvarar en påse eller burk kaffe på en hylla eller längst bak i skafferiet (och nej, inte i frysen: det är fuktigt där).

Misstag nr 12: Glömma att rengöra maskinen

Precis som allt annat i köket måste din kaffemaskin rengöras regelbundet. Tvätta karaffen, filterkorgen och locken i tvålvatten efter varje användning. Och minst en gång i månaden kör du en bryggcykel med lika delar vatten och vinäger.

Lämna en kommentar